ET

5 hirmsat ideed Halloweeni maitsvalt tähistamiseks

Olgugi Halloween inglisekeelsest maailmast üle võetud püha – pimedal ja külmal ajal kulub ära iga põhjus lõbutsemiseks ning meie enda mardi- ja kadripäeva kõrval sobib kindlasti ka seda laenatud püha  tähistada. Halloween annab väga hea põhjuse ka toiduga mängimiseks ning pakume välja mõned maitsvad mõtted.

  1. Nummid kummitused

Küpseta oma lemmikretsepti järgi muffinid. Valmista lihtne kreem – sega 300 grammi maitsestamata toorjuustu 4 spl suhkruga ühtlaseks. Lisa 400 ml vahukoort ning vahusta tugevaks kreemiks. Jaga kreem kolme kausi vahel ning lisa ühte kaussi oranži toiduvärvi ning mõni tilk apelsini bitterit, teise kaussi sõelu 1 spl kakaopulbrit ning kolmandasse 0,5 tl vaniljepastat. Sega kõik kreemid ühtlaseks ning pane kolme erinevasse pritskotti. Pritsi muffinitele kenad mütsid. Vooli suhkrumassist kaunistused ning proovi teha võimalikult nummid kummitused.

  1. Nõiasõrmed

Koostisosad:
220 g toasooja võid
170 g tuhksuhkrut
1 suur muna
1 tl vaniljepastat
350 g jahu
0,5 tl soola
Terveid kooritud mandleid ning vedelat punast moosi/želeed

Valmistamine:
1. Vahusta või ning suhkur ühtlaseks. Kui kasutad mikserit, siis soovitame alustada väga madalast kiirusest, muidu võib juhtuda, et tuhksuhkur muudab sind näost valgeks. Lisa muna ning vaniljepasta, jätka vahustamist kuni ka need on segunenud.
2. Viimasena lisa taignale jahu ning sool ning sega kõik ühtlaseks. Mässi üsna pehme tainas kilesse ning hoia vähemalt tund aega külmkapis.
3. Eelkuumuta ahi 170 kraadini.
4. Rulli käte vahel tainas sõrmepaksusteks halgudeks ning vajuta neisse lauanoaga väiksed praod, et need näeksid välja võimalikult sõrmede moodi. „Sõrmede“ otstesse säti mandlid nii, et need meenutavad sõrmeküüsi.
5. Küpseta sõrmi umbes 20 minutit kuni need on kergelt kuldsed ja krõbedad.
6. Lõppviimistluseks nirista mandli ümber pisut vedelat moosi. Võid moosi lisada ka sõrmenukkide piirkonda.
7. Õudset küpsetamist!

  1. Kartulipealuud

Haara ahjuvorm, kilo puhtaid aga koorimata kartuleid ning lõika kartulitest välja silmad, suu ja nina. Mida õudsemalt lõikad, seda parem. Piserda kartulid õliga, maitsesta soola ning muu meelepärasega ning küpseta ahjus kuldseks ning pehmeks. Kõrvale sobib pakkuda näiteks VERIvorsti.

  1. Koledad küpsised

Siin on üks retsept, mis võiks kasutusse jääda ka muul ajal, sest kaeraküpsised sobivad hästi ka magusaks hommikusöögiks või tee kõrvale ampsamiseks. Suur hulk lisatud pähkleid ja seemneid muudavad need küpsised mõnusalt toitainerikkaks.  Aga Halloweeni koledate küpsiste moodi beid ära kõrvetada ja koledaks joonistada pole neid loomulikult tavalistel päevadel tarvis! Ja vaadake kui ilusad ümmargused numbrid retseptis on – isegi lapsele jääb meelde!

Koostisosad:
200 g toasooja võid
200 g pruuni suhkrut
2 suurt muna
200 g kaerahelbeid
100 g kookoshelbeid
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g endale meeldivaid pähkleid (hakitud), seemneid, kuivatatud puuvilju (hakitud)
Kaunistamiseks musta toiduvärvi (geel) ja sulatatud valged šokolaadi

Valmistamine:
1. Vahusta võid ning suhkrut kuni suhkruterad on sulanud. Seejärel lisa munad ning sega ka see ühtlaseks.Lisa võisegule kaerahelbed, kookoshelbed, jahu, küpsetuspulber ning pähklid-seemned-puuviljad ning sega kergelt läbi.
2. Kata ahjuplaadid küpsetuspaberiga ning tõsta taignast supilusikaga lohakad kuhjad. Jäta iga küpsise vahele 5 cm ruumi, sest küpsised vajuvad laiemaks. Võimalusel jahuta küpsiseid 15 minutit külmkapis (või jahedal rõdul) kuni ahju 180 kraadini soojendad.
3. Küpseta 12-15 minutit kuni küpsised on kuldsed ning Halloweeniküpsiste puhul ehk isegi tiba kõrbenud (aga ainult tiba).
4. Jahuta küpsised restil enne kaunistamist täielikult ning joonista sulatatud valge šokolaadi ja õige tibakese musta toiduvärviga küpsistele võimalikult koledad näod pähe.

  1. Kõrvitsapesto

Viimane retsept tegelikult ei ole hirmus, aga kuna kõigi nende kõrvitsate sisuga, mis on laternateks lõigatud oleks tark ka midagi head süüa teha ning kõrvitsasuppi oskab küll vist igaüks teha, siis jagame hoopis Hea Toidu Kodu poolt kirja pandud kõrvitsapesto retsepti.

Koostisosad:
300 g kõrvitsat
50 g parmesani
50 g kõrvitsaseemneid
Pisut sidrunimahla
Soola
Pisut head oliiviõli

Valmistamine:
1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
2. Lõika kõrvits koos koorega sektoriteks, eemalda seemned, piserda kergelt oliiviõliga ning küpseta ahjus seni, kuni viljaliha pehme on. Sellega läheb umbes pool tundi, aga kontrolli igaks juhuks juba 20 minuti pealt. Umbes minutit enne kõrvitsa valmimist viska ahjuplaadile röstimiseks ka seemned. 3. Samal ajal riivi juust peene riiviga. Kui kõrvits röstitud, siis lase sel pisut jahtuda ning seejärel eemalda viljaliha lusika abil – see peaks üsna kergesti õnnestuma.
4. Lase kõrvitsal jahtuda toatemperatuurini, seejärel tõsta see ühte kaussi koos röstitud seemnetega ning surista saumikseri abil ühtlaseks.
5. Sega juurde juust ning maitsesta vajadusel soolaga.

Mõnusat kokkamist. Kui katsetad mõnda siinset retsepti või mõtled veel mõne hirmsa Halloweeniroa välja, siis anna meile märku täägides meid oma postitustes ning kasutades #Gemoss.

Sulle võib huvi pakkuda