ET

7 ideed keedumunade ära kasutamiseks

Munadepühad on ühed toredad pühad – saab oma kunstiande munade värvimisel proovile panna ja hea õnne korral ka koksimisvõistluse võita. Pärast pühi on aga  nii mõneski peres keedumunadest selline üleküllus, et ei oskagi nendega midagi ette võtta. Ära muretse – esiteks ei juhtu keedetud munadega külmkapis nädala jooksul midagi (küll aga soovitame neid ka külmkapis kinnises karbis hoiustada), seega ei pea neid kõiki kohe ära sööma. Teiseks jagame teiega hunnikut retsepte, mis nende ära kasutamise lihtsaks ja maitsvaks muudab!

Täidetud munad
Siin pikka lugu ei ole, sest neid oskavad vist küll kõik teha. Küll aga pakume välja mõned traditsioonilisest erinevad kombinatsioonid. Kõik kogused on toodud 6 keedetud muna kohta:

  1. Sega munakollastega kokku 120 g toorjuustu, ca 20 viilakat marineeritud jalapenot, 50 g rukolat ning maitse järgi soola. Blenderda ühtlaseks ja täida munapoolikud kas pritskoti abil või lihtsalt lusikaga.
  2. Sega munakollastega kokku 1 küps avokaado, tilk laimimahla, 3 tl mahedat sinepit ning suts soola. Täida munad ning kaunista rohelise sibula ja tšillihelvestega.
  3. Blenderda munakollastega kokku pool väikest keedetud peeti, 2 spl majoneesi ning 1 tl mädarõigast. Saad ilusad tumeroosad munad.

Gribiche kaste
Kes oleks võinud arvata, et keedumunast kaste teha saab, aga saab. Gribiche on klassikaline Prantsuse kaste, mille valmistamiseks purustatakse keedetud munakollased ning emulgeeritakse need neutraalse õli ning sinepiga ühtlaseks kastmeks. Seejärel lisatakse kastmele tükeldatud kornišonid, kapparid, tükeldatud munavalge petersell ning estragon. Kastet serveeritakse linnuliha või kalaga, samuti pakutakse kevadiste köögiviljade kõrvale dipikastmeks. Värske keedetud kartuliga maitseb see samuti hästi!
Muide, kui sa ei soovi osta värsket estragoni, siis meil on valikus estragoniga sinep, mis siia kastmesse imeliselt sobib!

Ramen

Ideaalis võiks rameni juures kasutada küll pehmeks keedetud mune, seega saad juba mune keetes ette valmistuda ning mõned värivimiseks minevad munad pehmemaks jätta. Kindlasti pea siis meeles, milliseid mune rameni jaoks vähem keetsid, et neid kogemata ära ei koksitaks ;)Pildil on otsast lõpuni kodus tehtud ramen Kahvliga.ee blogist. Kui sul on palju aega, siis soovitame kindlasti katsetada. Kui aega aga vähem, siis head nuudlid leiad siit. Meie jaoks on rameni peal alati asendamatud ka mustad seesamiseemned. No lihtsalt nii hea!

Salat hea ja paremaga
Keedumunad on meie traditsioonilise kartulisalati üheks koostisosaks. Miks mitte teha endale nädala lõunateks valmis suur ports kartulisalatit, kus on tavalisest pisut rohkem mune kasutatud. Kuid kindlasti ei piirdu munade kasutamine salatis ainult kartulisalatiga.
Proovi näiteks hoopis sellist kooslust, kus on krõmpsule frillise salatile sätitud pisut praekartulit, natuke keedetud ube, kergelt röstitud sparglivarsi, tomateid, pestot ja keedumune? Pesto toimib siin koosluses ka salatikastmena ning kiire ja tervislik toidukord ongi valmis!

Munad rohelises kastmes
See on Saksamaal populaarne hommikusöögiroog just kevadpühade ajal.
Kuumuta pannil 2 spl võid, lisa 2 spl jahu ning sega hoolikalt. Lisa pidevalt segades pannile 0,5 liitrit puljongit ning tõsta segamist jätkates keema. Keera kuumus maha ning sega juurde ühe sidruni mahl, 0,5 tl mahedat sinepit, 2 spl maitsestamata jogurtit ning ülipeenelt hakitud ürdid – 2 spl peterselli, 2 spl tilli ning 2 spl murulauku.
Kastet sobib pakkuda kõvaks keedetud munade ning keedukartulite kõrvale nii soojalt kui ka külmalt.

Šoti munad
Need mõnusad lihaga ümbritsetud, paneeritud ning praetud munad eelistavad oma täidiseks jällegi poolpehmeid mune, kuid häda pärast saab ka kõvaks keedetud munadega hakkama.
Täpseid retsepte leidub maailmas sadu, kui mitte tuhandeid. Loogika on alati sama. Valmista hakklihast (või kasuta näiteks lõhehakkliha) kotletitainast meenutav, hästi maitsestatud segu. Kasta kooritud keedumuna korraks jahu sisse, et ülejäänud kraam sinna paremini kinni jääks. Moodusta hakklihasegust õhukene kiht ning säti jahuga kaetud keedumuna selle keskele – mässi ühtlane kiht ümber muna. Seda on hea teha näiteks toidukile abil. Seejärel veereta munad veelkord läbi jahust, siis lahtilöödud munast ning lõpuks riivsaiast. Küpseta mune kuumas õlis kuni munade ümber olev täidis on valmis ning munad on igast küljest krõbedad.

Marineeritud munad
Keedumunad saab lihtsa vaevaga põnevamaks muuta neid marineerides. Variante loomulikult on lõputult, aga üks meie suuri Instagramilemmikuid mamamariiiiiiiiiia pakub välja nende marineerimise sojast, mirinist, suhkrust, tšillist, rohelisest sibulast koosnevas marinaadis. Alternatiivina pakub ta välja marinaadi teriyakist, laimist, hot saucest, sojast ja mirinist. Tema kontolt leiab ka siniseks ning roosaks marineeritud munad ning hulgaliselt teisi ahvatlusi.

Kuidas sina keedetud mune kasutad? Märgi meid oma sotsiaalmeedia postitustes ning jagame alati heal meelel oma värskeltleitud lemmikretsepte!

 

 

Sulle võib huvi pakkuda