ET

Lihavõttetoidud laiast maailmast

Kahtlemata on meil Eestis oma toredad lihavõttetraditsioonid. Tuntuim neist on kindlasti munade värvimine ning koksimisvõistlus. Paljudes peredes otsitakse ka lihavõttejänese poolt ära peidetud kingitusi ning loomulikult süüakse üheskoos muna- ja kohupiimatoite.
Kui sel aastal sammukese edasi minna soovid, siis väga lõbus on ise šokolaadist jänkusid, tibusid ning mune meisterdada. Et see lihtsamalt läheks, siis on abiks šokolaadivormid. Samuti on meil saadaval spetsiaalsed šokolaadivärvid – kas julged võtta endale väljakutseks meisterdada värvitud šokolaadimuna, mis näeb välja nagu päris?

Ülestõusmispühi tähistatakse üle maailma, kuid sugugi mitte täpselt samamoodi, nagu meie harjunud oleme. Kogusime kokku mõned traditsioonilised pühadetoidud üle maailma ning jagame allpool ka paari retsepti!

Traditsioonilised lihavõttetoidud laiast maailmast

Lammas. Lambapraad või lambakarree on lihavõttelaual tihe külaline paljudes Euroopa riikides, kuna lammas sümboliseerib ohverdust ning samuti tähistavad kevadpühad paastu lõppu, mil liha söömine taas lubatud on.

Ameerikas on kõige traditsioonilisem pühadetoit glasuuritud sink. Põhjus selleks peitub tegelikult selles, et kuigi ka Ameerikas oli algselt traditsiooniliseks lihatoiduks lammas, siis see oli kevadel võrreldes singiga raskemini kättesaadav ning seega muutus ajapikku just sink kõige populaarsemaks valikuks.

Suurbritannias, Iirimaal ning paljudes teistes inglisekeelsetes riikides on populaarseks kevadpühade toiduks hot cross buns ehk ristikuklid. Need vürtsikad ning magusad pärmitaignast kuklid, on viide ristile, millel Jeesus suri. Vana uskumuse kohaselt peaks neid küpsetama Suurel Reedel ning seejärel ei lähe need aasta otsa hallitama. Retsepti leiad altpoolt.

Eestis on põhiline kaunistatav küpsis piparkook. Ameerikas aga küpsetatakse suhkruküpsiseid ka ülestõusmispühadeks. Tihti on need jänkude, tibude või munakujulised ning värvilise glasuuriga kaunistatud. 

Lihavõttesai. Neid on üle maailma väga erinevaid. Itaallased küpsetavad enda saia sisse terved värvilised munad, Poolas küpsetatakse siiruviirulisi babkasid, Saksamaal lisatakse “Osterbroti” sisse rosinaid ning mandleid ning kindlasti on paljud tuttavad ka kulitšiga.

Jamaikal leiab pühadelaualt vürtsidega kuklid, mida süüakse tavaliselt juustuga. Kuna Jamaika oli brittide poolt koloniseeritud, siis tõenäoliselt ulatuvad retsepti juured Suurbritannias populaarsete ristikuklite juurde.

Mehhikos valmistatakse ülestõusmispühade ajal saiavormi laadsed Capirotada pudingut, mis koosneb saiast, vürtsidega siirupist, sibulast, tomatist, rosinatest ning mehhiko juustust. Meie jaoks esmapilgul väga veider kombinatsioon, aga samas tekib vastupandamatu soov selle retsepti katsetamiseks!

Teine roog, mille Mehhikos alati lihavõttepühapäeval laualt leiab on Chile Relleno. Seal süüakse seda mõnusat rooga ka muul ajal, kuid kuna see on ülimalt maitsev, siis tahtsime selle kindlasti ka siia nimekirja ära mahutada. Retsepti leiad altpoolt.

Hispaanias pakutakse kevadpühadel soolast pirukat Pascualinat, mis tähendabki otsetõlkes lihavõttepirukat. Selle maitsva piruka juured ulatuvad mõne allika kohaselt ka Itaaliasse või Argentiinasse. Vahet pole, kust see kokkuvõttes pärit on – igal juhul maitseb see spinati, ricotta ning munadega täidetud pirukas hästi! Retsepti leiad altpoolt.

Seda ei saa küll kodus järgi teha, aga Prantsusmaal on traditsiooniks valmistada lihavõtte esmaspäeval maailma suurim omlett. 2016. aastal kasutati ühe omleti tegemiseks näiteks 15 000 muna!

Kreekas värvitakse küll mune, aga alati ainult punaseks, sest just see värv sümboliseerib Kristuse verd.

Hot cross buns ehk ristikuklid

(Retsept BBC Good Food)
Aega kulub: 4 tundi (enamus sellest kerkimiseks)
15 kuklit

Koostisosad:
300 ml + 2 spl täispiima
50 g võid
500 g kõva nisujahu
1 tl soola
75 g suhkrut
1 spl päevalilleõli
1 pakk kuivpärmi
1 muna
75 g rosinaid
50 g sukaadi
1 apelsini koor
1 õun, kooritud ning tükeldatud
1 tl kaneeli
75 g jahu
3 spl aprikoosimoosi

Valmistamine:
1. Aja 300 ml piima keema, seejärel tõsta kõrvale, lisa või ning jäta jahtuma kuni käesoojuseni.
2. Sega kokku kõva nisujahu, sool, suhkur, ning kuivpärm. Tee jahusegu keskele süvend ning kalla sellesse jahtunud piimasegu, lisa lahtiklopitud muna. Sega puulusikaga korralikult läbi.. Seejärel kalla kergelt jahuga kaetud tööpinnale ning sõtku veel 5 minutit kuni tainas on ühtlane. Pane taignapall kergelt õlitatud kaussi, kata kaane või kilega ning jäta tunniks ajaks sooja kohta kerkima.
3. Lisa kerkinud taignale rosinad, sukaad, apelsinikoor, õunakuubikud ning kaneel. Sõtku läbi ning jäta taas tunniks ajaks kerkima.
4. Jaga tainas 15 võrdseks pallikeseks, säti ahjuplaadile jättes piisavalt ruumi kerkimiseks ning kergita kaetult veelkord tund aega.
5. Eelkuumuta ahi 220 kraadini. Sega 75 g tavalist jahu 5 spl veega, et saaksid paksu pasta. Tõsta pasta peene otsaga pritskotti. Joonista seguga kuklitele ristid ning küpseta siis 20 minutit kuni teen on kuldpruunid.
6. Glasuuri jaoks soojenda aprikoosimoos pannil ning suru see läbi peene sõela, et tükkidest lahti saada. Pintselda sooja moosiga ahjusoojad kuklid ning jäta need siis jahtuma.

Chile Relleno ehk Mehhiko täidetud piprad

(Retsept adapteeritud Isabel Eats)
Aega kulub: 45 minutit
6 pipart

Koostisosad:
6 suurt poblano pipart (asenduseks sobib hästi roheline paprika või vahel meie kauplustes saadaolev kollakas piklikum paprika)
230 g riivitud Monterey Jack juustu ( asenda havarti, gouda või edamiga)
1 l õli praadimiseks
3 suurt muna
1,25 dl jahu
0,5 tl soola

Salsa jaoks:
6 keskmist tomatit
Pool väikest sibulat
3 küüslauguküünt
1 jalapeno
5 koriandrioksakest
1 tl soola
1 tl oliiviõli

Valmistamine:
1. Aseta piprad ahjuplaadile, lülita ahjus sisse grillrežiim ning rösti pipraid selle all neid vahepeal ümber keerates kuni nahk on tumedaks tõmbunud ning kergelt villis, kokku umbes 10 minutit. Tõsta piprad kaussi, kata see kaane või toidukilega ning lase neil seal 5 minutit puhata. Seejärel koori piprad nii hästi kui saad (koor eemaldub sel hetkel üsna kergesti), lõika viljalihasse väike sälk ning eemalda ka seemned.
2. Täida piprad ettevaatlikult riivitud juustuga ning sulge sälk hambatikkudega nii, et juust välja ei pääseks.
3. Säti õli kõrgesse potti kuumenema samal ajal, kui tainast kokku segad. Selleks eralda munavalged kollastest. Valged vahusta tugevaks vahuks. Jätka vahustamist ning lisa munavalgetele ükshaaval ka kollased ning sega kuni need on täielikult segunenud. Sega omavahel kokku jahu ja sool.
4. Rulli piprad ühekaupa jahu ja soolasegus ning raputa üleliigne maha. Seejärel kasta pipar vahustatud munasse ning seejärel otse kuuma õli sisse. Ära potti liiga üle täida – kaks pipart korraga on paras ports. Prae pipraid mõlemalt poolt 3-5 minutit kuni need on kuldsed ja krõbedad. Pärast küpsetamist tõsta köögipaberile nõrguma.
5. Salsa jaoks blenderda kõik koostisosad kuni oliiviõlini ühtlaseks massiks. Kuumuta väiksel pannil oliiviõli ning lisa blenderdatud köögiviljad, tõsta keema, seejärel vähenda kuumust ning lase 8 minutit podiseda. Maitse ning lisa vajadusel veel soola.
6. Serveerimisel jaga salsa taldrikute vahel ning tõsta kastmele piprad.

Pascualina ehk Hispaania lihavõttepirukas

(Retsept Cooking My Dreams)
Aega kulub: 1 tund
1 suur pirukas

Koostisosad:
500 g lehttainast
1125 g külmutatud spinatit
6 küüslauguküünt
375 g ricottat
12 muna
180 g riivitud parmesani
Maitse järgi soola, pipart, muskaati
Pisut oliiviõli

Valmistamine:
1. Keeda 9 muna poolpehmeks. Selleks pane munad külma vette, tõsta keema, lase 3-4 minutit podiseda ning seejärel ehmata kohe külma veega. Koori munad ning tõsta ootama.
2. Aseta külmutatud spinat koos tilga veega potti, lase keema tõusta ning keeda paar minutit. Lisa samasse potti poolitatud küüslauguküüned, pisut oliiviõli ning maitsesta soola, pipra ja muskaadiga. Lase potitäiel keskmisel kuumusel podiseda kuni vesi on aurustunud. Selleks kulub umbes 20 minutit. Tõsta spinatisegu jahtuma ning eemalda küüslauguküüned.
3. Kui spinat on täielikult jahtunud lisa ricotta, parmesan ning vajadusel maitsesta veelkord. Sega hulka ka ülejäänud 2,5 muna (pool lahtilöödud muna jäta hiljem taigna määrimiseks).
4. Eelkuumuta ahi 190 kraadini. Kata ahjuvorm küpsetuspaberiga ning seejärel säti sellele õhemaks rullitud lehttainas nii, et ka vormi küljed on kaetud. Vajuta põhi kahvliga auklikuks. Vala pool täidisest taignale ning säti sellele keedumunad. Lisa ülejäänud spinatisegu. Kata vorm lahtirullitud taignaga, vajuta ääred põhjataignaga kokku ning lõika pikalt üleulatuvad ääred ära. Määri taigen ülejäänud munaga.
5. Küpseta umbes 30 minutit ahju allosas, et k apõhi korralikult läbi küpseks. Serveeri pirukat soojalt, toatemperatuuril või külmalt.

Sulle võib huvi pakkuda

Sulle võib huvi pakkuda