ET

Maitsestatud hernehelvestega on vegan toitumine imelihtne

Taimsete retseptide loomine ei ole kunagi olnud nii kerge! JUST NATURE hallherne helvestest loodud segud muudavad lihtsaks kõikvõimalike tavaliselt hakklihast loodud retseptide – olgu selleks siis lihapallid, pikkpoiss, kotletid või muu – taimseks muutmise.
Segudes kaustatud hallherned on kasvatatud mahedalt siinsamas lähedal Lätis. Muide – meie lõunanaabrid söövad hallherneid alati ka jõulupühadel – siis küll traditsioonilises võtmes.

Uuenduslikud hernehelbed on Läti tippkokk Ina Polišchenko loonud erinevate maitseprofiilidega, et igaüks oma lemmiku leiaks – on nii mahedamaid kui ka särtsakamaid variante. Hernehelbed on kõrge toiteväärtusega ning sisaldavad olenevalt maitsestusest kuivainena 16,6-18% valku, 7,2-11,3% kiudaineid ning 1,4-4,3% rasva.

Ühest pakist hernehelvestest saab üsna suure koguse – pearoana nautimiseks on soovituslik kogus ühele inimesele 50 grammi kuivainet, seega 400-grammilisest pakist saab söönuks 8 inimest ning portsjoni hinnaks on umbes 50 senti.

Kuidas hernehelbeid valmistada?

Hernehelvestest saab luua burgereid, pikkpoisse, palle ning kõiki muid traditsiooniliselt hakklihast valmistatavaid roogasid. Valmistamine on lihtne – 100 g helbeid tuleb segada 200 g veega ning 3-5 minuti jooksul paisuda lasta. Seejärel saab segu niiskete käte abil endale sobivaks vormida.

Teise võimalusena võib helbesegu vahetult pärast veega kokku segamist vormidesse tõsta ning need sinna paisuma jätta – nii saab luua eriti konkreetsete piirjoontega tooted.

Olenemata sellest, mil viisil hernehelbed paisutatud on ning milline kuju on valitud soovitab Ina nende küpsetamiseks kolme viisi – pannil vähese rasvainega praadimist, friteerimist või ahjus küpsetamist. Viimase versiooni puhul ei ole rasva lisamine vajalik ning saab eriti tervislikud ampsud, kuid kindlasti peaks siis jälgima seda, et need liigselt kuivaks ei muutuks.
Täpne küpsemise aeg sõltub mõistagi vormitud kuju suurusest, kuid heaks indikaatoriks on mõnusalt kuldne pealispind. Pannil võiks keskmisel kuumusel kuluda praadimiseks umbes 4 minutit mõlemalt küljelt; 180°C ahjus umbes 12 minutit ning samal temperatuuril friteerimiseks läheb 4-6 minutit.

Nagu eespool mainitud, siis ühest pakist saab päris suure koguse. Avatud pakend säilib toatemperatuuril hästi ning on taassuletav, seega ei ole korraga suure koguse valmistamine vajalik. Kui soovid seda aga siiski teha, siis võid valmisvormitud kotlette või palle ka külmutatuna säilitada.

Saadaval on erinevate maitsetega hernehelbed:

“Mediterranean Special”

Toskaana bruschetta maitsestus viib sind mõttes kulinaarsele rännakule Itaalias. Selle segu maitsed sobivad hästi kokku salatite, juustude ning pastaroogadega. Maitse on üsna tugev kuid täiuslikkuseni tasakaalustatud – tomatid, küüslauk, sibul, petersell, basiilik ning pune moodustavad imelise koosluse.

“Extravagant Truffle”

Eksklusiivse trühvlimaitsega segu on välja töötatud kolmel põhjusel – see on imeline lisand just täistaimsetele toitudele; see aitab ka lihtsal kodusel toidul restoranivääriliselt särada ning trühvlid on meie põhjamaisele maitsele midagi väga erilist ning harukordset. Kui oled trühvlite fänn, siis soovid seda segu ilmselt igal kujul katsetada, kuid meie kõige lemmikum versioon on neist teha väikesed friteeritud pallid ning serveerida neid jogurtikastmega.

“Spicy Pepper”

Vürtsikalt särtsaka pipraseguga hernehelbed on kõige rohkem lihale sarnane maitse ning tekstuur. Eriti hästi sobivad need burgerite, tortillade ning muude Mehhiko roogadega. Mõnus kerge vürtsikus avaldab eelkõige just järelmaitses. Vürtsi armastavad võivad neid kasutada mõistagi ka kõigis muudes roogades.

“Metsnõges”

Kõige mahedama maitsega segusse on lisatud nõgest ning linaseemneid. See segu sobib kõigile naturaalsete maitsete armastajatele ning lisaks ei ole sellesse segusse lisatud ka soola. Nii saab igaüks maitse endale sobivaks timmida. Tänu lisatud nõgesele on see ka suurepärane raua allikas ning sobib hästi ka küpsistesse ning kookidesse lisamiseks.