ET

MONIN magustoitudes

MONIN siirupid ning püreed on eelkõige tuntud joogimaailmas, aga täna jagame teiega hoopis ideid, kuidas need enda jaoks köögis töötama panna.
Kõige lihtsam viis MONIN kastmeid ning püreesid magustoitudes kasutada on neid loomulikult lihtsalt kastmena kasutada – juustukoogil, jäätisel, piimakokteilil või kohvi kaunistuseks – need kõik maitsevad imelisena. Aga täna toome välja ka mõned retseptid, kus pisut rohkem fantaasiat mängus on.  Mõnusat katsetamist!

Maasikamaius

Kihilised magustoidud võivad olla retro, aga kindlasti on need maitsvad ning saavad ülilihtsalt ning kiiresti valmis. Lisaks saab neid ka lõputult varieerida kasutades erinevaid püreesid, puuvilju, kreeme ning krõbedaid elemente.

Kuidas valmistada:
Hoolitse selle eest, et sul oleks olemas MONIN maasikapüree, värsked maasikad, mingi kreem ning mingi krõbe või taignaelement. Seejärel tõsta need kõik klaasi või väikesesse purki loominguliselt kokku ning naudi.
PS. Saad selle maiuse muuta lihtsalt ka pirni-, mustika-, või mistahes muu MONIN püree maitseliseks maiuseks.


* (Taimne) vahukoor segatuna (taimse) jogurtiga
* Kohupiimakreem
* Keedukreem segatuna vahukoorega

Mida kasutada krõbeda elemendina:
* Müsli või granola
* Koogi küpsetamisest üle jäänud ääred (või lihtsalt biskviit)
* Küpsisepuru
*Röstitud pähklid

 

Vana hea biskviittort uues kuues

Ilmselt on see pea kõigi eestlaste lapsepõlvetort – ise küpsetatud biskviit keedukreemi või vahukoore ning värskete marjadega. Kuna tegemist on täieliku klassikaga, siis ennustame ka oma natuke täiendatud versioonile edu!
Klassikaliselt määritakse biskviitpõhjale niisutamiseks näiteks toormoosi või niisutatakse seda kergelt piimaga. Meie aga võtsime kasutusele MONIN siirupi ning tulemus on imeline. NB! Kuna siirup on magus, siis soovitame kreemi vähem magusana valmistada.
Meie lemmiksiirupid koos maasikatega kasutamiseks on passion ning mango, mustikate puhul sidrun ning mojito.

Kuidas valmistada:
Küpseta biskviit oma lemmikretsepti järgi või kasuta meie oma.
Meie retseptis vahustatakse 6 muna koos 6 spl suhkruga väga heledaks vahuks. Seejärel sõelutakse hulka 6 spl jahu ning segatakse õrnalt läbi. Küpsetamiseks eelsoojenda ahi 180 kraadini, jaga tainas kolme võiga määritud 20-24cm diameetriga vormi vahel ning küpseta 10-15 minutit kuni taignasse torgatud tikk on kuiv. Lase jahtuda.

Niisuta üks biskviidiplaat endale meeldiva MONIN siirupiga (ca 1 spl ühe kihi kohta) ning kata vähemagusa keedukreemi või vahukoorega. Säti lisaks värskeid marju.
Korda sama teiste kihtidega.

NB! Pärast valmistamist on tort kohe söömiseks valmis, kuna niisutasime kihte siirupiga.

Tiramisu

See lihtne magustoit on tõeline itaalia klassika – õhulised immutatud küpsised koos luksusliku kreemiga – tõeline nauding! Proovi valmistada ka kausimagustoiduna, nagu meie täna!

Koostisosad:
300 g Ladyfingers/savoiardi küpsiseid
1 dl MONIN tiramisu siirupit
2 dl kohvi
3 munakollast
0.5 dl suhkrut
400 g mascarponet
2 dl vahkoort
1 tl vaniljepastat
Kaunistuseks ilma suhkruta kakaopulbrit.

Valmistamiseks vahusta munakollased koos suhkruga kohevaks vahuks. Vahusta teises kausis koor pehmete tippudeni.
Vahusta ka toasoe mascarpone kergelt läbi, seejärel sega selle juurde kõigepealt munavaht ning seejärel vahustatud koor.
Sega madalas laias kausis kokku tiramisu siirup ning kohv. Kasta küpsised ükshaaval immutusvedeliku sisse ning aseta seejärel kausikeste põhja.
Kata küpsisekiht kreemiga ning jätka kuni koostisosad on otsas ning kausid täis. Viimaseks kihiks jäta kreem ning tasanda see ühtlaselt pika sileda noa abil.
Vahetult enne serveerimist sõelu kaussidele viimaseks kihiks kakaod.

Kookose panna cotta passionviljaga

Panna cotta on magustoit, mille valmistamine tundub jube keeruline, aga tegelikult kui toorainete vahekord õige on, pole selles midagi keerulist. Aga las teised arvavad edasi, et on!

 Koostisosad:
1 dl MONIN kookospähkli püreed
3 dl vahukoort
2 dl piima
0.5 dl suhkrut
9 g želatiini NB! kasutades teisi brände järgi pakendi juhiseid kuna želatiinide tarretumisvõime on erinev

Valmistamiseks kuumuta vahukoor, piim ning suhkur kuni suhkur on sulanud, aga vedelik veel ei kee.
Vala väike kogus kuuma piimasegu želatiiinile ning lahusta see täielikult.
Seejärel kalla želatiinisegu ning kookospähkli püree tagasi ülejäänud vedeliku hulka ning sega korralikult läbi.
Vala segu klaasidesse, lase jahtuda ning seejärel külmikus vähemalt 4 tundi tarduda.
Serveerimisel kaunista värske passioni ning soovi korral ka röstitud kookoslaastudega.

Lihtne sorbett ilma jäätisemasinata

Kui aus olla, siis see justkui ei olegi retsept, sest vaja on vaid kaht koostisosa, aga sellest hoolimata on tegemist ülimaitsva sooja ilma imeliselt sobiva magustoiduga.

Samm 1 – vali välja oma lemmikmarjad või pehmemad puuviljad – tükelda need väiksemaks ning külmuta ühe kihina.
Samm 2 – vali välja marja/puuviljaga sobiv MONIN püree. See võib olla sama või mõne täiendava maitsega.
Samm 3 – pane köögikombaini 3 osa külmutatud marju/puuvilju ning 1 osa MONIN püreed.
Samm 4 – alusta töötlemist pulseerides, seejärel surista kõik ühtlaseks paksuks sorbeeks.
Samm 5 – naudi lihtsalt niisama või serveeri lisapuuviljade, marjade ja granolaga.

Pildil on sorbees kasutatud külmutatud nektariine ning serveerimisel lisasime samu nektariine viilutatuna. MONIN püreedest valisime virsiku.

 

Šokolaadivahvlid

Vahvlid meeldivad küll kõigile. Olgu need siis õhukesed ja krõbedad nagu Eestis traditsiooniline või siis paksemad ning seest õhulised, väljast krõbedad Belgia hõrgutised.

Kuidas valmistada: 
Küpseta oma lemmikretsepti järgi õhulised Belgia vahvlid.
Serveerimisel lisa maleruudu mustris “aukudesse” 20ml MONIN vaniljesiirupit ning 15 ml tumeda šokolaadi kastet.
Tõsta vahvli kõrvale maitse järgi vahukoort (sobib ka jäätis) ning kaunista kakaoga.

PS. proovi ka soolakaramelli kastme ning valge šokolaadi kastmega.